Echo-onderzoek van de buik
In het Gezondheidscentrum Lombok kunt u een echo-onderzoek laten maken van uw buik na verwijzing van uw huisarts. Huisarts J. de Lemos is hiervoor speciaal opgeleid en geregistreerd.
Over het onderzoek
Een echo-onderzoek helpt bij het vaststellen van bepaalde diagnoses van aandoeningen in de buik. Denk hierbij aan gal- of nierstenen, leverproblemen, vergrote slagaderen en andere buikkwalen. Het onderzoek is niet schadelijk en niet pijnlijk.
Afspraak maken
Na verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak inplannen bij de assistenten. In het vervolg hoeft u dus niet meer naar het ziekenhuis en dit bespaart u kosten op uw eigen risico.
Voorbereiding op het onderzoek
Echo-onderzoek gebruikt geluidsgolven om de organen (zoals lever, nieren of blaas) op een beeldscherm te kunnen zien. Hierdoor is het nodig dat u een lege maag en een volle blaas hebt. Als u medicijnen gebruikt, mag u deze gewoon met een klein beetje water innemen.
Lege maag (nuchter). 2-4 uur voor het onderzoek:
- Niet eten (eet daarvoor alleen een lichte maaltijd, geen vet voedsel zoals kaas, chips, boter of chocolade);
- Niet roken of kauwgom kauwen;
- U mag water of thee drinken, maar geen thee met melk of suiker. Drink ook geen koffie, frisdrank of water met bubbels (spa rood).
Volle blaas. (1,5 uur voor het onderzoek):
- Drink voldoende water (in totaal tussen 0,5 en 1 liter). Zorg dat u 30 minuten voor het onderzoek alles opgedronken hebt.
Maken van de echo
De huisarts vraagt u om op de onderzoekstafel te gaan liggen en uw buik te ontbloten. Hierna wordt een gel aangebracht op uw huid. Vervolgens wordt de kop van het apparaat over uw buik bewogen en zal de kop iets in uw buik geduwd worden (niet pijnlijk).
Op het moment dat er een goed beeld van een orgaan is, wordt er een foto van gemaakt. Soms wordt u gevraagd om diep adem te halen en deze in te houden. Ook kan u gevraagd worden om even om te draaien of anders te gaan liggen. Het onderzoek duurt 10 tot 30 minuten.
Uitslag van het onderzoek
In sommige gevallen wordt de uitslag direct met u besproken na het onderzoek, maar de definitieve uitslag krijgt u van uw huisarts. De uitslag en het verslag dat daarbij hoort worden in uw medische dossier geplaatst.
J.P. Coenhof 200
3531 HX Utrecht