Spirometrie - longtest

werkwijze huisarts GC Lombok

Over het onderzoek

Spirometrie is een longtest die de longfunctie meet. Als u last heeft van longklachten zoals hoesten, slijm kortademig of benauwd of wanneer u al lang rookt, dan kan de huisartsen een longtest bij u doen. Met een spirometrie (longtest) kunnen afwijkingen aan de longen gemeten worden en wordt gekeken of u bijvoorbeeld astma of COPD heeft. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Verloop onderzoek

Verloop van het onderzoek

Bij een spirometrie wordt u gevraagd door een mondstuk in en uit te ademen. Dit mondstuk is via een apparaat aan de computer verbonden en meet zo hoeveel lucht u maximaal kan in- en uitademen. Ook wordt er een klem op uw neus geplaatst, zodat er geen lucht via uw neus ontsnapt. Voor een betrouwbaar resultaat doet u de test drie keer, iedere keer met 15 minuten pauze.

Soms doet de huisarts ook een diffusietest. Deze test meet de snelheid waarmee uw longen de ingeademde zuurstof aan het bloed doorgeven.

Uitslag onderzoek GC Lombok

Uitslag van het onderzoek

Uit het onderzoek komt een waarde die aangeeft hoeveel lucht u maximaal kunt in- en uitademen. Hoe lager deze waarde is, hoe meer uw longen vernauwd zijn. De huisarts zal na de test meteen de uitslag met u bespreken.