ECG - hartfilmpje
Over het onderzoek
ECG staat voor elektrocardiogram en is een onderzoek waarbij een hartfilmpje wordt gemaakt. Dit onderzoek wordt gebruikt om pijnklachten aan de borst te onderzoeken. Het is een eenvoudig onderzoek dat geen pijn doet. Bij een ECG wordt gebruik gemaakt van elektrische signalen die naar het hart worden verstuurd. Via een ECG kan de huisarts zien of uw hart normaal functioneert of dat er afwijkingen zijn, zoals:
- Afwijkend hartritme
- Zuurstoftekort in de hartspier
- Hartinfarct (of dat er een hartinfarct is geweest)
- Blokkade in de hartzenuwen
Verloop van het onderzoek
Voor het onderzoek wordt u gevraagd te gaan liggen en krijgt u de electroden (soort pleisters) op uw huid geplakt. Dit kan even koud aanvoelen. Tijdens het onderzoek moet u stil blijven liggen en niet praten, bewegen of hoesten. Dit kan namelijk invloed hebben op het hartfilmpje.
Uitslag van het onderzoek
De elektroden (soort pleisters) verzenden een elektrisch signaal naar uw hart voordat het samentrekt. Dit elektrische signaal wordt vervolgens opgevangen en weergegeven in een grafiek. Aan de hand van de grafiek kan de huisarts zien of er afwijkingen zijn. Na het onderzoek maakt de assistent een afspraak met u om de uitkomsten te bespreken.
J.P. Coenhof 200
3531 HX Utrecht