Urineonderzoek

werkwijze huisarts GC Lombok

Over het onderzoek

Urineonderzoek wordt gebruikt om te kijken of er bepaalde stoffen in uw urine zitten die uw klachten verklaren. Een urineonderzoek kan om verschillende redenen gedaan worden; urine infecties, werking van de nieren, blaasontsteking, geslachtsziekten (SOA) bij mannen en diabetes (suikerziekte). Voor het urineonderzoek werken de huisartsen samen met Saltro.

Aanmelden

Urineonderzoek bij vermoeden van een blaasontsteking

Als u klachten heeft die zouden kunnen wijzen op een blaasontsteking, dan kunt u de ochtendurine na laten kijken.

Een blaasontsteking kan ook in een week vanzelf overgaan. Het advies is om bij lichte klachten veel water te drinken, mochten de klachten toch niet overgaan, dan kunt u de urine na laten kijken. Bij plasklachten met koorts, pijn in de zij/rug of bij bloed in de urine dan wel zo snel mogelijk de urine inleveren.

Verloop onderzoek

Verloop van het onderzoek bij blaasontsteking

Wij verzoeken u de urine op te vangen in een (schoon) potje, bij voorkeur in de ochtend. Dit potje kunt u bij de assistenten krijgen. Mocht u de ochtendurine thuis willen opvangen, doe dit dan in een schoon afsluitbaar potje en bewaar dit in de koelkast tot het moment van inleveren. U dient de urine in te leveren voor 10 uur in de ochtend.

Uitslag onderzoek GC Lombok

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek kunt u vinden in uw MijnGezondheid.net account en de MedGemak-app. Soms is een tweede test nodig en krijgt u de uitslag de volgende dag. De assistenten nemen dan contact met u op om de uitslag van het onderzoek en de vervolgstappen te bespreken. Soms is een afspraak bij de huisarts nodig en vragen wij u naar de praktijk te komen