Expositie Nena Sesic – Fiser in GCL
Nena Sesic – Fiser (geboren in Bjelovar, Kroatië) is van beroep schilder (Academie voor verfijnde kunsten in Sarajevo) én een kunstenaar met multidisciplinaire belangstelling. Ze is film en videomaker, animator, film en theaterontwerper, danseres en zangeres. Zij woont en werkt in Utrecht.
Door haar primaire roeping is Nena schilder en beeldend kunstenaar en exposeert ze haar schilderijen, video-installaties en andere visuele werken in Utrecht maar ook in grote culturele centra van Europa en daarbuiten. Voor haar werk heeft ze meerdere prijzen gewonnen. Dit jaar kreeg ze Leonardo da Vinci prijs voor haar schilderkunst in Milaan. Haar interesses in verschillende vormen van beeldende kunst worden aangevuld door haar gepassioneerde liefde voor diverse vormen van muziek en dans.
Nena is een ervaren danser van Spaanse flamenco, maar ook van traditionele Balkan, Hongaarse, zigeuner- en oosterse dansen, die vaak alleen of met dansgroepen in verschillende galerijen en theaters optreden. Haar stem en gitaar zijn te horen in een aantal korte films en speelfilms, evenals in haar concertoptredens. Deze diversiteit aan artistieke activiteiten van Nena zette de Nederlandse televisie aan tot het maken van korte documentaires over haar leven en werk.
Muziek en schilderijen worden één
“In mijn hele artistieke leven zijn schilderen, muziek en dans nauw met elkaar verweven. Deze tentoonstelling gaat over de manier waarop beeldende kunst en muziek van elkaar doordrongen zijn. Tegelijkertijd is het opgedragen aan Kandinsky en Schoenberg die beide meer dan honderd jaar geleden er naar streefden om de schilderkunst en muziek dichter bij elkaar te brengen. De taal van beide kunstvormen is bijna identiek – zowel in schilderkunst als muziek gaat het om compositie, ritme, harmonie, proportie, contrast, balans, klankkleur…
In al mijn werk op deze tentoonstelling zijn sporen van muziek terug te vinden – we kunnen het ‘horen’ in het ritme van de dansende vormen en kleuren; in het contrast tussen het glimmende metaal van de achtergrond en de delicate lagen van kleuren daar bovenop; in circulaire, horizontale, piramidale of verticale composities; in figuratieve motieven als musici, instrumenten, dansende feeën, zeemeerminnen, vrouwen en vogels.
Kandinsky beweerde dat voor hem de combinatie van vormen en kleuren vibraties oproepen die vergelijkbaar zijn aan akkoorden gespeeld op de piano. In mijn werk volg ik het verlangen dergelijke sensaties te creëren. Ik draag deze tentoonstelling genaamd “Muziek en Schilderijen worden Eén” op aan de zorgwerkers en patiënten van Gezondheidscentrum Lombok.”
J.P. Coenhof 200
3531 HX Utrecht